Egzotik Balık Türleri Azalıyor: Deniz Suyu Sıcaklığındaki Değişim Etkili
Deniz biyolojisi alanında uzmanlar, Balon Balığı’nın iki farklı türü, Domuz Balığı, Aslan Balığı, sokkan ve yarım gaga gibi egzotik balık türlerinin sayısının azalmakta olduğunu belirledi. Deniz suyu sıcaklığındaki düşüşün, bu balık türlerinin dağılımını etkilediği ifade ediliyor.
Ege Denizi’nde deniz suyu sıcaklığının 28-29 dereceden 15 dereceye kadar gerilediğini vurgulayan Dr. Erhan Irmak, Balon Balığı’nın iki çeşidi, Domuz Balığı, Aslan Balığı, sokkan ve yarım gaga gibi 7 egzotik türün sayısında azalma olduğunu açıkladı.
Süveyş Kanalı’nın konumu nedeniyle Ege ve Akdeniz’e yakın olduğuna dikkat çeken Irmak, bu kanal aracılığıyla sürekli yeni balık türlerinin geçiş yaptığını ve Türkiye’nin egzotik ve bazı işgalci türlerden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu belirtti.
Akdeniz’deki yüksek deniz suyu sıcaklığının, egzotik balık türlerinin daha fazla bulunmasına sebep olduğunu vurgulayan Dr. Irmak, bu nedenle Balon ve Aslan Balığı gibi türlerin Akdeniz’de hala aktif olduğunu belirtti.
Dr. Irmak, “Balıklar göç eden canlılardır. Örneğin, bu yıl İzmir Körfezi’nde kirlilikle karşılaştık. Bu durumda hızlı yüzücü balık türleri, bölgeyi terkederek hayatta kaldı. Balıklar, sıcaklık değişimlerine duyarlıdır çünkü soğukkanlı canlılardır ve uygun olmayan ortamlardan uzaklaşırlar. Egzotik türler genellikle sıcak sulardan geldikleri için Ege Denizi gibi daha serin sularda pek görülmezler” dedi.
Kirliliğin İzmir Körfezi’nde en büyük etkenlerden biri olduğunu belirten Dr. Irmak, bu durumun deniz suyu sıcaklığını artırdığını söyledi. “Sıcaklık, oksijen seviyesini düşürür. Bu da özellikle Bayraklı ve Turan bölgelerinde büyük balık ölümlerine yol açtı” açıklamasında bulunan Irmak, “Ege Denizi’nde deniz suyu sıcaklığının 28-29 dereceden 15 dereceye kadar düştüğünü ve balık ölümlerinin azaldığını gözlemledik” şeklinde konuştu.