Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat liderliğindeki heyet, Çin’deki ziyaretleri kapsamında başkent Pekin’de, Congguansun’un bulunduğu Haydien ilçesinin yerel yönetimi ve bilişim kenti yetkilileriyle bir araya geldi.
İŞBİRLİĞİ MUTABAKATI İMZALANDI
Görüşmede taraflar, karşılıklı katma değerli yatırımların desteklenmesi, üst düzey ziyaretlerin arttırılması, bilgi ve tecrübe paylaşımı ile teknoloji alanında yatırım temalı etkinlikler düzenlenmesi gibi konuları içeren Stratejik İşbirliği Mutabakatı’na imza attı.
TÜRKİYE ÇİN’İN KÜRESELLEŞME STRATEJİSİNDE ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYABİLİR
Başkan Yardımcısı Polat burada yaptığı konuşmada, Türkiye ile Çin arasında iş ve yatırımlar bakımından çok stratejik bir ilişki bulunduğunu ve Çin’in küreselleşme stratejisi içerisinde önemli bir rol oynayabileceğine inandıklarını belirterek, “Türkiye, stratejik konumuyla Avrupa’nın, Asya’nın, Ortadoğu’nun ve Kuzey Afrika’nın tam ortasında, 85 milyonluk nüfusa sahip olmasının yanı sıra, 4 saatlik uçuş mesafesinde 1.3 milyar insana ulaşabilecek bir pazara sahiptir” dedi.
Polat, dünya çapında tedarik zinciri sıkıntılarının, nüfusun yaşlanmasının ve ticari korumacılığın ele alındığı bir dönemde, Çinli şirketlerin küreselleşme stratejisi ve Türkiye’nin yatırımcı dostu politikalarının, verimli iş birliklerine imkan sağlayabileceğine vurgu yaparak, “Türkiye’de birçok sektörde gelişmiş bir üretim altyapısı mevcuttur. Türkiye’nin genç nüfusu, mühendislik becerileri ve girişimcilik ruhu, Çin’deki vizyonla örtüşmektedir” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin şu anda dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olduğunu ve ilk 10 ekonomi arasına girmeyi hedeflediğine işaret eden Polat, “Bu hedefe ulaşmanın yolu, katma değeri yüksek, ar-ge odaklı, inovatif yatırımlardan ve üretim yöntemlerinin uygulanmasından geçmektedir” diye konuştu.
Polat, imzalanan Stratejik İşbirliği Mutabakatı’nın, iki ülke arasındaki iş birliğini ileriye taşıyacağı umudunu dile getirdi.
‘ÇİN ŞİRKETLERİ TÜRKİYE VE DÜNYA İÇİN FIRSATLARI DEĞERLENDİRMEYE HAZIR’
Haydien Belediye Başkan Yardımcısı Yüe Li, Türkiye’ye yaptıkları son ziyaretlerde iş dünyası yanında, TÜBİTAK ve diğer bilim ve teknoloji kuruluşlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, bu temaslar kapsamında, iki ülke arasındaki iş ilişkilerinin geliştirilmesi, yatırım, inovasyon, girişimcilik alanları ve iki ülkenin bilim ve teknoloji parkları arasında iş birliğinin ilerletilmesi konularında anlaştıklarını belirtti.
Yüe, Çin şirketlerinin Türkiye ve dünya pazarlarına açılmak istekli olduklarını ön plana çıkararak, Haydien’deki şirketleri Türkiye’de iş yapmaya teşvik edeceklerini söyledi.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Proje Yöneticisi Ahmet Sami Yavuz, “Türkiye’de yatırım fırsatları ve ortamı” hakkında bilgi verirken, Congguansun Bilişim Vadisi İdari Komitesi Teknoloji Geliştirme Bölümü Direktörü Liu Çuncı ise, bölgenin kapasitesini ve imkanlarını anlatan sunumlar gerçekleştirdi.
1950’lerde Çin Bilimler Akademisi (CAS) tarafından bir teknoloji merkezi olarak kurulan Congguansun, 1980’lerde elektronik sektörüne odaklandı. Bugün bölge, Çin’in önde gelen bilişim ve teknoloji şirketlerinin yanı sıra, Google, Intel, AMD, Oracle ve Sony gibi yabancı şirketler de dahil olmak üzere 12 bin şirketin araştırma ve geliştirme (Ar-ge) merkezine ev sahipliği yapmaktadır.
patronlardunyasi.com